Renk Yönetimi ve Standardizasyon yazılımları konusunda dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olan Alwan Color Expertise Odak Bilgi ile distribütörlük anlaşması imzaladı. Odak, bu anlaşma çerçevesinde Alwan ürünlerini Türkiye pazarına sunacak.
ODAK’ın Genel Koordinatörü Mine Kalaylı bu yeni ortaklık hakkında şu bilgileri verdi: “Tüketim malzemeleri şirketleri, yayıncılar ve matbaacılar bize sürekli olarak üretim akışları boyunca tutarlı ve doğru renk üretmelerinde yardımcı olacak renk yönetim ve standardizasyon çözümleri soruyorlar. Piyasadaki birçok renk yönetim ürünü kapsamlı bir şekilde test ettikten sonra Alwan’ın ürün serisinin yani ColorHub, PrintStandardizer ve Print Verifier –‘ın sınıfının en iyisi olduğunu ve mevcut çözüm ve ürün portföyümüzü en iyi şekilde desteklediğini gördük. Alwan’ın ünlü yazılım ürünlerini Türkiye pazarına sunabilmekten dolayı çok mutluyuz. Bunları PSO hizmetlerimiz ve X-Rite instruments’la birlikte önerecek ve müşterilerimize renk yönetim, süreç kontrol ve kalite kontrol ihtiyaçlarını karşılayan özel, güçlü ve maliyet-etkin çözümler önerebileceğiz.”
Alwan Color Expertise Kurucusu ve Başkanı Elie Khoury, ODAK’ın yeni Alwan partneri olmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi: “Türkiye’nin baskı sektöründeki hızlı gelişimi ve büyümesi, Alwan’ın Avrupa ve ABD’deki renk yönetim ve standardizasyon liderliği, bu ortaklığı doğal bir adım yaptı. ODAK’ın yönetimi, piyasa hakimiyeti, ürün ve hizmet portföyü bizim ihtiyaçlarımıza ve beklentilerimize her yönden uyuyor. ODAK tarafından temsil edilmekten dolayı çok mutluyuz ve Türk tüketim malzemeleri şirketleri, yayıncıları ve matbaalarının beğeniyle karşılayacağı renk yönetim, süreç kontrol ve kalite kontrol uygulamalarını birlikte geliştireceğimiz günleri heyecanla bekliyoruz. “
Alwan Expertise Başkanı Elie Khoury anlaşmanın hemen ardından İstanbul’da düzenlenen ve Odak’ın sponsorları arasında bulunduğu print İstanubl 2015 Sempozyumunda çağrılı konuşmacı olarak renk yönetimi ve standardizasyon konulu bir sunum yaptı. Sunum sonrası bir araya geldiğimiz Khoury’e şirketini ve hedeflerini sorduk:
matbaa&teknik: Odak ile bir ortaklık yaptınız, bu ortaklıktan beklentileriniz nelerdir?
Elie Khoury: Bu soruyu yanıtlamak için önce size kendimi tanıtmalıyım çünkü beni tanırsanız neden Odak ile çalıştığımı anlarsınız. Tam olarak 1991’den beri bu sektördeyim. Çalışmaya başladığım günden itibaren sektörün daha fazla sanayileşmesi gerektiğini anladım. Baskı sektörü biraz el işçiliği ya da sanatçılık gibidir ama üretim işi gibi değildir. Ben geçmişte elektrik mühendisliği yaptığım ve ISO kalite standartlarıyla ilgili bilgiye sahip olduğum için baskı sektörüne geçtiğimde burada kalite güvencesine ihtiyaç olduğunu tespit ettim. Ben şunu başlattım; “Önce öğren, sonra dene ve son olarak da yap.” 1997’de Alwan Expertise’i kurduğumda amacımız gayet netti; standart enstitüsüne katılmak, standartları belirlemek ve bunları kabul ettirmek. Bu şekilde sektörde standartlaşmayı sağlamayı amaçladık çünkü standartlar ya yoktu ya da eskimişti. Bu noktada ikinci olarak firmalara hizmet ve eğitim sağlayarak standartlara uyma konusunda yardımcı olmayı da amaçladık. Üçüncü olarak da standartlaşmada elle yapılan işlemlerden daha fazla otomasyona gerek duyulduğunda standartlaşmayı destekleyen yazılımlar ürettik çünkü otomasyon olmadan yapılan standartlaşma baskıcıya daha fazla maliyet yükü getirir. Otomasyon olduğu takdirde standartlaşmayı ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Otomasyon için otomasyon gereçlerine ve kalite güvencesi için de eğitimli operatöre ihtiyaç vardır. Alwan en başından beri sizin de bildiğiniz ISO, ICC ve ECI gibi organizasyonların üyesi… Benden ISO standartlarına geçme konusunda yardım isteyen firmalar, marka sahipleri, üreticiler ve baskıcılara hizmet sunuyorum. Bunu yaparken mantıklı bir yol izliyorum, doğru yapılan şeyleri bozmuyorum. Hali hazırda iyi giden şeyleri daha da fazla geliştiriyorum. Alwan’da üretilen araçlar da bu standartları sağlamada ve yükseltmede kullanılıyor ayrıca uygulamanın maliyetini de düşürüyor. Standartları tanıtmak ve bunlarla ilgilenen firmalarla iletişime geçmek için vizyon sahibi, yönetimi ve kalite güvencesi bulunan ortaklara ihtiyacınız olur. Türkiye’de Odak ile ortak olmayı bu kriterlere sahip olması nedeniyle tercih ettik. Diğer ülkelerdeki ortaklarımızın da sektörel organizasyonlarla bağlantıları var. Bu bağlantılar sadece müşteriler değil, üniversiteler, baskı birlikleri gibi kuruluşlarla da mevcut. Odak da tüm bu kriterlere uyuyor. Ayrıca sektörün önemli oyuncularıyla da bağlantıları olması gerekiyor çünkü sektöre bu oyuncular yön veriyor. Odak’ın müşterileri bu profile uyduğu için Odak, ikinci kriteri de sağlamış oldu. İşte bu sebeplerle Odak’ı tercih ettik ve memnunuz. Bu ilklerden birisi ve umarım ki son aracı olmayacak. Standartlardan bahsedebilir, baskıcıları, grafik tasarımcıları ve baskı öncesi iş yapanları standartlara uymaları konusunda teşvik edebilirim.
matbaa&teknik: Avrupa pazarındaki konumunuz nedir? Bize müşterileriniz ve kurulumlarınızla ilgili sayı verebilir misiniz?
Elie Khoury: Şunun altını çizmem gerekir; Alwan sadece renk yönetimi ve standartlaştırma işleriyle ilgileniyor. Bir PDF dosyasını baskı makinesine uyarlama işi buna örnek olarak verilebilir. Ayrıca yoğunluk yanlış olduğunda düzeltme, baskı makinesindeki sürecin kontrolü, rengi düzeltme, basılı ürün geldiğinde renk değerlendirmesi, CMYK renkler ve görsellerin doğru olup olmadığının değerlendirilmesi ve renk uygunluğu da yapılan işler arasında sayılabilir. Ancak doğrulama işi yapmıyoruz, iş akışı da yapmıyoruz. Rakiplerimizin yatığı işlerin bir kısmını yapıyoruz. Onların hepsi iyi ürünler üretiyorlar ve bu yüzden pazardalar. Renk kontrolü ve standartlaştırması alanında çok özel çözümlerimiz var çünkü tek yaptığımız iş bu ve bu işi iyi yapıyoruz. Renk yönetimi konusunda Alwan’ın sahip olduğu rengi yöneten mürekkep tasarrufu sağlayan PDF renk sunucusunun %20 ila %25 arasında pazar payı olduğuna inanıyoruz. Bu rakamlar yalnızca PDF renk sunucusu için geçerli, pazarda belki 10 tane kadar renk sunucusu vardır, ancak Kodak, Agfa, Fuji, GMG ve Alwan gibi büyük aktörleri ele aldığınızda ve küçük firmaları dışarıda bıraktığınızda da bu alandaki payımız %35’i buluyor. Biz belki küçük bir firmayız ama pazar payımıza baktığınızda rakiplerimizin saygı duyduğu bir konumdayız. Rakiplerimiz Alwan’ın iyi bir ürün olduğunu ve müşterilerini memnun ettiğini biliyorlar. Kodak ya da Esko iş akışınız varsa ve baskıcı Alwan satın aldığında, rakiplerin memnun olmadığı söyleniyor ama yönetim ve teknik çalışanlar saygı duyuyor. Küçüğüz, hedefe odaklıyız, Esko ya da Kodak gibi büyük değiliz ama renk yönetimi ve standardizasyonda iddialıyız.
Sektöre daha üretken, daha karlı olma konusunda bir faydam olursa bunun bana da faydası olur çünkü ben de bunu amaçlıyorum. Kısaca, insanlar ne kadar üretken olursa ve ne kadar para kazanırsa ben de o kadar iyi oluyorum. İşinizi iyi yaparsanız, bir şekilde size geri dönüşü olur.
matbaa&teknik: Odak ile anlaşma imzalamadan önce Türkiye pazarını araştırdınız mı?
Elie Khoury: Evet, daha önceden Türkiye’de başka bir firmayla tecrübemiz olmuştu. Birlikte burada gördüğünüz etkinlikler benzeri şeyler organize etmiştik anca çok küçük bir firmaydı ve bir şeyler yapacak araç gereçlerden yoksunlardı. Çok iyi insanlardı fakat kaynakları yetersizdi. Türkiye’de sektörle ilk kez bu şekilde tanıştım. Daha sonra X-Rite, bizi distribütörü olan Odak ile tanıştırdı. Haklarında çok iyi şeyler söylediler ve daha Ayla ve Mine ile tanıştırdılar. Bu hanımlarla tanışır tanışmaz pozitif sinerjiyi hissettim. Onlara ne sorduysam olumlu yanıtlar aldım. Bu aşamada Alwan için doğru firmanın bu olduğuna karar verdim. Diğer firmayı durumdan haberdar edip ortaklığımızı bitirdim ve yeni ortağımızın Odak olduğunu belirttim.
matbaa&teknik: Eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mı?
Elie Khoury: Bugün baskı anlamında yeni bir dönemin başlangıcındayız. 3 yeni standart daha geldi. Multi Colour Printing gibi başka yeni standartlar da var, umarım Türkiye’ye yeniden gelip bunlardan da bahsederim.
The post Alwan Color Expertise , Odak ile Türkiye’de appeared first on Matbaa Teknik.